Güneş yine doğdu… batıdan değil, her zamanki yerinden. Ağaçlar yeşil yapraklarıyla rüzgarın sesi oldular. Uğuldayan seslerin arasından şimdi yükselen bir toz bulutuyla gösterdi yüzünü rüzgar. Her şey aynı ve eskisi gibi hep olduğu yerde… Peki ya insan?!
İki çocuk ve bir bebeğiyle bez bir çadırın korunaklı gölgesine itilen bir hayat. İncecik yüz hatlarıyla doğruca ileri bakan gözlerin arkasına gizlenmiş keder, hüzün ve kaybolmuş umutların koca bir hikayesi.
Kırışmış alnında beliren hayat çizgileri gözlerinin kenarından, yavaşça geriye, o mutlu günlere doğru gitmek için süzülmüş sanki. Duyuyor musun bak; Gülümsemek için gerilmiş dudaklarını aşağı eğen hayat, yok olan umutların bağrışlarını, vicdanlı kulakların işitebileceği sessizlikte tonluyor. Kucağında taşıdığı geleceğine arka çıkmak için bebeğini tutmak zorunda kalmasaydı eli, eşlik edecekti diğerine; belki de birlikte dalacaklardı kederli günlerin umutsuz hayaline…
Kader o ki; sorumluluğu omuzlarına yüklemedi sadece, kucağına oturttu gelecek hayallerini, kendi değil belki ama o hayal edecekti mutlu günleri. İdrak edememenin mutluluğu içinde geçen sefaleti hatırlamayacak tek dimağ, dünyanın en şanslı bebeği olmalıydı annesinin gözünde. Ya o narin omuzlarına yaslanan minik kafalar. Belli ki, küsmüşler; güvende hissettikleri omuzları mesken tutmuş yürekleri, istediklerini vermeyen hayata göstermek istemiyorlar yüzlerini. Söyle hayat! hangi çocuk giyer delik deşik olmuş pis elbiseleri. Ağlamıyorlar belki ama eminim gülmüyor göremediğim masum yüzleri.
Ay yine parlıyor… gecenin berrak sessizliğinde. Ağaçlar gri yapraklarıyla bekliyor her zamanki yerinde. Rüzgar susmuş ama uluyan köpekler çakallarla yine aynı yerde. Şimdi uykuya daldı insan! Her şey aynı ve eskisi gibi hep olduğu yerde…
Hasan Algül
(Fotoğraftaki kadın Florence Owens Thompson 32 yaşında 1929’lu yıllarda tüm dünyanın büyük buhran olarak anacağı ekonomik krizi yaşayan ailelerden sadece birisi, fotoğrafı çeken Dorothea Lange California’nın Nipomo bölgesinde iki – üç bin civarında bezelye toplayan işçilerin bulunduğu bölgede çektiği bu fotoğrafların bu denli etkileyici olacağını bilmiyordu. Lange çekmiş olduğu fotoğrafların yayınlanmasıyla birlikte farkındalık yaratmış ve bu sayede bölgeye gıda ve giyecek yardımı gönderilmiştir. Tabi fotoğrafın anlattıkları, yansıttığı gerçeklik ve etkileyiciliği karşısında düşünmemek elde değil. Nitekim 1929 büyük buhran araştırıldığında Wikipedia dahi tüm yaşananları özetler nitelikteki bu fotoğrafı tüm açıklamaların başına yerleştirmiştir.)
tebrikler, teşekkürler